واما سفر یزد...!

(1)

آش رشته (شولی):

منحصر به ‌فردترین نوع آش در استان یزد  است  که بر دو نوع است:

شولی ساده که در فصل زمستان بیشتر پخته می ‌شود و در آن ماش پخته، اسفناج، چغند، شوید و گاه شلغم و کدو زرد می ‌ریزند. بعد از پخته شدن مواد فوق، آرد گندم را در آب سرد حل کرده و در آن می ریزند و پیاز داغ به آن اضافه می ‌کنند.

نوع دوم آش شولی ترش است. مقداری نخود سالم یا نیم کوب و عدس را با چغندر خرد کرده یا نیم کوب می ‌پزند و در فصل زمستان برگ چغندر را به‌جای برگ اسفناج در آن می ‌ریزند و مقداری آرد گندم به آن اضافه می ‌کنند. برای ترش کردن آن، از سرکه انار یا انگور و نیز رب انار استفاده می‌ کنند. گاه از برنج نیز در آش استفاده می ‌شود.

آش کدو:

یکی از آش‌های ویژه شهرستان تفت است. از موادی مانند ماش، لوبیا، نخود، عدس، کدو، پیاز، روغن، فلفل، ادویه‌ها و شوید و آرد تهیه می ‌‌شود. این غذا مخصوص زمستان بوده و بسیار مقوی است و برای بیماران دیابت مفید است.

آش کلم:

یکی دیگر از آش‌های ویژه شهرستان تفت است. مواد تشکیل ‌دهنده آن کلم، گوشت یا چربی، ماش، سبزی، برنج و ادویه است.  مردم معتقدند که این آش مزاج گرمی ‌دارد، به همین دلیل بیشتر در زمستان مصرف دارد.

آش گندم:

یکی دیگر از آش‌های شهرستان مهریز است. مخصوص شب‌های ماه اسفند است. برای پختن آن نخود، لوبیا، عدس و گندم را پوست می‌ کنند و می ‌پزند. در منشاد به آن آش جه جه و در بهادران شب اسفندی می‌ گویند.

آش انار:

این آش نیز در شهرستان مهریز پخته می ‌شود. با عدس، برنج، آب انار و کمی‌ گوشت می ‌پزند که این آش مصرف درمانی هم دارد.

آش پرک:

در شهرستان مهریز این آش را با آب اسفناج و آرد می‌ پزند که برای معالجه سرما خوردگی مفید است.

آش جو گاو:

از آش‌های ویژه شهرستان اردکان است. مقداری خمیر ور نیامده که ترش نشده باشد، آماده می ‌کنند. نخود،برنج و ماش را خیس می کنند تا یکی دو ساعت در آب می ‌ماند. گوشت را خرد کرده، سرخ می‌ کنند و به آن ادویه می ‌افزایند. دیگ را روی آتش قرار داده و چند استکان آب، با کمی ‌روغن داخل آن می ‌ریزند تا به جوش آید. مقداری خمیر را پهن کرده و ته دیگ می ‌اندازند. مقداری از مخلوط گوشت و حبوبات را روی خمیر ریخته و سپس لایه دیگر خمیر روی آن پهن می ‌کنند و این کار را تا پر شدن دیگ ادامه می دهند. با دسته ی ملاقه، مواد غذایی داخل دیگ را سوراخ می کنند و مقداری روغن گوسفند داخل آن می‌ ریزند تا پر شود. دیگ را دم می‌ گذارند و مقداری آش روی آن قرار می‌ دهند تا دم بکشد.

آش جو:

در شهرستان اردکان این آش را اولین صبح ماه اسفند می ‌خورند که از جو، گوشت، چغندر، نخود، عدس و رب انار تشکیل می شود

 

 

/ 22 نظر / 42 بازدید
نمایش نظرات قبلی
فرهنگ اخوان هزاوه

عموجان سلام بی نهایت لذت بردم وخاطرات تجدیدگردید ناصرخسرواگرسفرنامه شمارامیخواند درشیوه سفرنامه نگاری حتمامقلدمیشد خداوندبه قلم زیباوطبع لطیف وظریف وطنازشماتوانایی بیشترعنایت کند درپاسخ جناب فرهادی دم از بی وفایی زدی.قدرشمارا همه میدانند سالم باشی مشتاق دیدار

ساداتی ندای قلم

سلام عموی سران دفاتر هرچند ما مازندرانیها عمو نداشتیم اما عموی عزیزی چون عمو جلالی را داریم که بسیار با صفا ومهربان است خدا حفظش کند سفرنامه بسیار عالی بود تمامی زوابا دیده شده چند بار منتظر شدم چون چند روز به دلیل ... نتوانستم به وبلاکها سربزنم پوزش مخواهم که دیر خدمت رسیدم امیدوارم این نشستها تداوم داشته باشد وهم دیدار همکاران خرسندمان کند هم مطالب شیوار مارا به وجد آورد عمو جان دوست دارم خدا نگهدارت باشد

هاشمی مقدم

درود بر عموی گرامی بسیار زیبا نوشتید از نشست و شهر یزد هر یک از همکاران هرچه بنویسند کم است . همیشه سربلند باشید .

فرهنگ اخوان هزاوه

نی کلکت از ان شکر ریز است اصلت از خاک پاک نیریز است عموجان مشتاق زیارت وپذیرایی شما وسایر دوستان دراولین فرصت هستم ولیکن تانشست بعدی که امادگی ان رانیز دارم خیلی دیر است درخدمتم .همیشه شادباشی

میرزا بنویس

جناب اخوان خیلی روی حرف عمو حساب نکنید .... یه وقت دیدی زنگ میزنه یه سئوال ازت میپرسه که دوستش در اراک دنبال یه چیزی میگرده و بعدا میفهمی خودش بوده در اراک و ......

کریمی دفتر 4 شازند(قند شازند)

سلام عمو حال و وال چطوره ؟ خدائیش مار ودوباره اضاف کردی خودمونیم ها!!!!! اگه اراک اومدی شازند هم نزدیکه

نوبخت

[گل][قلب]

مهدی

با سلام در خصوص ثبت نام برای صدرو سند مالکیت ، افرادی که برای برابر اصل کردن مدرک خود به دفترخانه مراجعه می نمایند آیا اسناد عادی مانند قولنامه های عادی ( دست نوشت ) را با توجه به اصل ان می توان برابر اصل کرد یا خیر ، ایا ایراد قانونی و مشکلی در آینده ندارد

فتحی

سلام عموجون خداییش لذت بردم تمام لحطه های خوب یزد برام تداعی شد. از حضور گرم شما مسرور شدم

سردفتر irnotary

عمو روزت مبارک :)